Din momentul în care spun “DA”, pentru miri începe o misiune foarte grea și solicitantă: alegerea datei nunții, căutarea salonului, a echipei foto & video, a DJ-ului/trupei, pregătirea listei de invitați, alegerea ținutelor samd.
În general, fiecare cuplu are o viziune despre cum va fi ziua cea mare, însă ce e de făcut atunci când deciziile nu le aparțin în totalitate și sunt condiționați de către părinți să facă altfel decât își doresc?
În articolul de astăzi, vă vom vorbi despre două categorii de socrii, despre două situații pe care le vedem la cuplurile cu care lucrăm: exista părinți care susțin, și părinți care impun.
În prima parte a articolului, vă povestim despre cuplurile susținute de părinți ... și nu ne referim la partea financiară. Ei bine, aceste cupluri au libertatea de a alege cu inima ce anume doresc pentru evenimentul lor, fară a se gândi că îi supară pe părinți cu decizia luată. La întâlnirile noastre cu mirii, uneori aceștia vin chiar cu părinții lor, de la care auzim: “Este nunta lor, să aleagă ce își doresc și să fie fericiți. Noi îi susținem necondiționat, indiferent de deciziile luate , nu este nunta noastră”. Vedem armonie în familie, miri relaxați și siguri pe ei. Nu au nevoie la orice pas de validarea părinților, au încredere în ei și în deciziile luate. Chiar dacă ideile și concepțiile părinților sunt diferite, chiar dacă nu sunt total de acord cu alegerea copiilor, îi susțin și le aprobă alegerile.
A doua situație pe care o vom exemplifica este total diferită de prima și deloc în favoarea mirilor. În situațiile în care părinții impun acestora ce să facă, cum să facă și când să facă, tensiunea plutește în aer de la începutul organizării nunții și până la final (uneori poate și după).
Cele mai multe nemulțumiri apar cu privire la:
- lista de invitați - tinerii căsătoriți își doresc să aibă lângă ei doar persoane apropiate, părinții insistă să invite și rude/prieteni cu care mirii nici nu se cunosc;
- alegerea DJ-ului/trupei - mirii își doresc DJ/MC/band modern, dar părinții nu acceptă sub nici o formă lipsa unei formații tradiționale;
- tradițiile de nuntă - știm bine că multe dintre tradiții s-au pierdut, sau că mirii nu și le doresc. În timp ce mirii își doresc să treacă peste hora jucată în fata blocului în văzul mulțimii, unii părinți vor musai această tradiție;
- alegerea hainelor - multe mirese renunță la voal/tocuri, adoptă o ținută lejeră (poate teniși), însă pentru părinți este un șoc o astfel de apariție;
- aranjarea la mese - de multe ori, apar nemulțumiri cu privire la modul în care mirii își organizează invitații la mese, iar părinții preiau controlul și dau peste cap planul gândit inițial;
- socializarea cu invitații - mirii își doresc să fie cât mai mult pe ring, să se bucure de seara lor, părinții îi presează să aloce mai mult timp socializării cu invitații (poate că pe mulți dintre invitați mirii nici nu îi cunosc, sunt doar prieteni/cunoștinte ale părinților);
- muzica tare/încet/nepotrivită - dacă nu e prea tare, e prea încet, dacă nu e încet, e prea tare, dacă e horă, de ce nu e sârbă și tot așa.
Am întâlnit des și situația mai sus menționată, și vă spunem cu părere de rău, că mirii se axau doar pe a-i mulțumi pe părinți. Despre orice discutam, veneau cu replici gen: “se vor supăra ai mei”, “alor mei nu le place așa”, “trebuie să ținem cont de părinți” etc. Nu vedeam bucurie și împlinire totală, singura grijă a lor fiind să nu își supere părinții.
Am văzut cu ochii noștri, am auzit cu urechile noastre ceea ce am relatat mai sus și ne permitem prin acest articol să transmitem tuturor mirilor să își respecte părinții, să le asculte părerile, dar să aleagă ce îi face pe ei fericiți. Organizarea nunții și stresul durează aproximativ un an, nunta însă trece într-o clipită. Fiți fericiți, bucurați-vă de seara voastră și .... iubiți-vă mult!
Dragi părinți, vă sfătuim din toată inima să fiți alături de copiii voștri și să îi susțineți indiferent de deciziile luate. Nu se căsătoresc în fiecare zi, dați-le libertatea să își facă nunta după bunul plac și nu priviti în jur la gurile rele. Fericirea lor este cea mai importantă, arătați-le că le sunteți alături, aprobând deciziile pe care le iau.
PS: și în legătură cu noi au fost discuții în multe familii. În destul de multe cazuri părinții nu au fost de acord cu ideea de DJ și MC, însă am reușit să le schimbăm părerea, iar asta ne bucură enorm.
Dacă la final de eveniment ne îmbrățișează, ne strâng mâna și ne spun “a fost wow”, noi plecăm spre casă împacați și fericiți.